Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Μονή Κουτλουμουσίου: (Ελληνική, κοινόβια, γιορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου).
 
   Βρίσκεται κοντά στις Καρυές σε υψόμ. 340 και κατοικείται από Έλληνες μοναχούς, με ηγούμενο τον γέροντα Χριστόδουλο. Η ετυμολογία της ονομασίας της μονής είναι άγνωστη (Πιθανώς προέρχεται από το όνομα  κάποιου εκχριστιανισθέντος Τούρκου ονόματι Κουτλουμούς). Κατά την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε από τον όσιο Κουτλουμούση, άγνωστο πότε. Πολλοί ερευνητές αποδίδουν την ονομασία της σε ιδρυτές Τούρκους ή Άραβες, που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό και ήλθαν να μονάσουν στο Όρος. 
   Η αρχαιότερη βέβαιη μαρτυρία για την ύπαρξη της μονής είναι του 1169, με ηγούμενο τον ιερομόναχο Ησαΐα, πιθανότατα όμως η μονή υπήρχε ήδη από τον 11ο αιώνα. Το 1287 παραχωρήθηκε στη μονή η ερειπωμένη Μονή Σταυρονικήτα, το 1329 η Μονή του Αναπαυσά, το 1334 η Μονή του Φιλάδελφου και το 1338 το κτήμα Ελεούσα στις Σέρρες. Το 1393 ανακηρύχθηκε η μονή σε πατριαρχική από τον πατριάρχη Αντώνιο. Το 1386 παραχωρήθηκε στη μονή το κελί του Ισιδώρου στις Καρυές, το 1387 το κελί του προφήτη Ηλία, το 1398 το μονύδριο του Σωτήρος Χριστού στις Καρυές και το 1428 η Μονή του Αλυπίου, η οποία έκτοτε αναφέρεται ως κελί με το όνομα Άγιοι Απόστολοι. Από το 1856 μέχρι σήμερα ακολουθεί τον κοινοβιακό τρόπο ζωής.
    Το καθολικό της μονής, θεμελιωμένο πάνω σε κορμούς δέντρων εξαιτίας της αστάθειας του εδάφους, «τοιχογραφήθηκε το 1540 από
άγνωστους ζωγράφους της Κρητικής σχολής, εκτός από τον νάρθηκα (1744).  Η βιβλιοθήκη έχει περίπου 756 χειρόγραφα και στο ίδιο διαμέρισμα βρίσκεται το ιστορικό αρχείο της μονής και το προσωρινό εικονοφυλάκιο με τις παλαιότερες φορητές εικόνες.
 Εξαρτήματα.
   Από τα σπουδαιότερα εξαρτήματα της μονής είναι η ιδιόρρυθμη Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία συστάθηκε γύρω στο 1785 και διαθέτει ιδιαίτερη βιβλιοθήκη χειρογράφων. Το κυριακό είναι κτίσμα του 1790 και γύρω από αυτό βρίσκονται οι 20 περίπου καλύβες της σκήτης. Η μονή έχει ακόμη 16 κελιά και ο συνολικός αριθμός των μοναχών σήμερα φτάνει τους 45.

Μετάβαση στη μονή: Από τη Δάφνη με αυτοκίνητο όχημα (συνηστάται γιατί η απόσταση είναι μεγάλη και ο δρόμος ανηφορικός και δύσκολος) μέχρι τις Καρυές και απ΄εκεί με τα πόδια. Ο χρόνος, από Καρυές  στη Μονή, υπολογίζεται  σε 10'-15' της ώρας.



ΙΕΡΕΣ  ΕΙΚΟΝΕΣ – ΚΑΛΥΒΕΣ – ΣΠΗΛΑΙΑ  Κ.Λ.Π.  
ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ι.Μ.ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ 

 
 


  



































 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου